Найважливіше про психічне здоров'я
10 Вересня 2020

Що може зробити громада для розвитку охорони психічного здоров’я вже зараз? Досвід Маріуполя

Розуміння важливості психічного здоров’я зростає протягом останніх років. Про це свідчить виділення “Промоції психічного здоров’я та добробуту” у Глобальних Цілях сталого розвитку 2030 ООН.

Ключовим є те, що розбудова системи охорони психічного здоров’я — це відповідальність не лише законодавців, центральних органів влади, а й відповідальність громад, місцевих органів влади, місцевих служб, організацій які працюють у громадах тощо. Без цієї підтримки, щобільше, без місцевої ініціативи, зміни не відбуваються.

Надзвичайно важливо, щоб місцеві органи влади, місцеві служби в об’єднаних територіальних громадах міста, селища, визнавали роль психічного здоров’я власних громадян та розуміли, наскільки важливою є підтримка не лише тих, хто має психічні розлади, але й тих, хто є в групі ризику, а також усвідомлювали важливість превентивних заходів та турботи про власне психічне здоров’я з боку всіх громадян.

Прикладом готовності до змін є місто Маріуполь. Робоча група із розвитку охорони психічного здоров’я міста, створена при міській адміністрації, вже кілька місяців працює над аналізом ситуації із послугами у місті, визначенням прогалин. Наступний крок – це створення Плану дій міста із їх ліквідації та формування рекомендацій з його впровадження, за ресурсної підтримки проєкту “Психічне здоров’я для України”.

Робоча група із розвитку охорони психічного здоров’я міста, створена при міській адміністрації Маріуполя

Наближення послуг з охорони психічного здоров’я до людини і через збільшення кількості та спектру послуг, і через покращення умінь фахівців усіх ланок та сфер (передусім – первинної ланки охорони здоров’я), буде центральним елементом цього Плану.

Робоча група із розвитку охорони психічного здоров’я міста, створена при міській адміністрації Маріуполя

Критичним також є розвиток міжсекторальної співпраці, яка допоможе налагодити взаємодію між секторами освіти, соціальної допомоги, охорони здоров’я, громадськими організаціями та людьми, які мають досвід психічних розладів (користувачами послуг).

Громаді міста важливо мати цілісну мережу міжвідомчої допомоги для тих, хто має складнощі із психічним здоров’ям або ризики їх розвитку, із чіткими алгоритмами взаємодії між службами, із детальними маршрутами для отримувачів послуг.

до всіх новин