Найважливіше про психічне здоров'я
05 Липня 2021

Діалог “Рекомендації NICE для допомоги при поширених психічних розладах у дорослих”

16 червня 2021 року відбувся відкритий діалог і обговорення рекомендацій NICE для допомоги при поширених психічних розладах у дорослих. У заході взяло участь близько 200 психіатрів, психологів, сімейних лікарів, медичних сестер, а також лікарів-інтернів і студентів психологічних та медичних факультетів.

Депресія та тривожні розлади є найпоширенішими в Україні, особливо зараз, у зв’язку з пандемією COVID-19. Діагностика і лікування цих розладів потребують стандартів надання допомоги, тому разом із колегами з Королівського коледжу психіатрів (Великобританія) проєкт MH4U розробив рекомендації, що базуються на настановах Національного інституту здоров’я і клінічної досконалості (NICE).

У форматі дискусії за участі представників Великобританії та України було обговорено рекомендації NICE та їх прикладна користь та інноваційність на прикладі лікування найпоширенішого психічного розладу – депресії, а також покрокова модель психологічної допомоги.

Ключовим спікером діалогу був Стівен Піллінг – директор Національного центру співпраці у сфері психічного здоров’я (National Collaborating Centre for Mental Health) та професор клінічної психології та клінічної ефективності в Університетському коледжі Лондона. Стів – психолог і академік з міжнародною репутацією у практичному застосуванні досліджень у клінічній практиці. Протягом 15 років керував розробкою клінічних рекомендацій щодо психічного здоров’я для NICE і продовжує брати участь у розробці клінічних рекомендацій щодо цілого ряду проблем психічного та фізичного здоров’я.

Модерувала захід Ірина Франкова – лікарка-психологиня, кандидатка медичних наук, співробітниця кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Національного медичного університету імені О.О.Богомольця.

Мета посібника з рекомендаціями – надати фахівцям у сфері психічного здоров’я доказові діагностичні та лікувальні рекомендації Національного інституту здоров’я і клінічної досконалості, які не тільки підтримають під час здійснення фармакологічних та психосоціальних інтервенцій, а й сприятимуть покращенню якості надання допомоги.

У рекомендаціях розглянуто депресію і такі тривожні розлади: 

  • генералізований тривожний розлад (ГТР), 
  • обсесивно-компульсивний розлад (ОКР), 
  • дисморфофобія, 
  • панічний розлад, 
  • посттравматичний стресовий розлад (ПТСР),
  • соціальний тривожний розлад,
  • розлади під час вагітності та у постнатальному періоді,
  • самоушкодження.

До Експертної групи, яка займалась розробкою рекомендацій, входили представники Національного інституту здоров’я і клінічної досконалості (NICE, Великобританія), українські психіатри, керівники психіатричних і психоневрологічних відділень лікарень, сімейні лікарі, соціальні працівники, психологи, представники громадських організацій та експерти проєкту “Психічне здоров’я для України”.

Документ рекомендований для використання усіма медичними працівниками, які контактують з дорослими з поширеними психічними розладами в Україні, від сімейних лікарів і медичних сестер до психологів і психіатрів спеціалізованих служб. 

Детальніше ознайомитись з рекомендаціями NICE можна за цим посиланням.

Переглянути запис діалогу можна ось тут.

до всіх новин