Найважливіше про психічне здоров'я
05 Жовтня 2020

Mental Trek – інтерактивна освітня виставка для молоді

У межах проєкту експерти та експертки MH4U разом із громадською організацією «Альянс за громадянські права» створили інтерактивну освітню виставку Mental Тrek, яка навчає молодь дбати про своє психічне здоров’я. До розробки виставки долучилися також фахівці у сфері психічного здоров’я – психологи, психотерапевти, працівники медичних та адміністративних установ охорони здоров’я, представники громадських організацій.

Mental Тrek інформує дітей та підлітків про засоби підтримки психічного здоров’я у повсякденному житті та кризових ситуаціях, а також навчає їх бути толерантними і допомагати людям, які мають психічні розлади. Особлива методика, за якою створена ця виставка, дозволить сприймати складний матеріал легко і доступно. Крім того, її можна застосувати до інших складних тем, зокрема, ВІЛ/СНІД, профілактика торгівлі людьми.

Виставка складається із п’яти «станцій», розташованих по колу, які учасники по черзі проходять з ведучими-фасилітаторами. Кожна станція присвячена одній підтемі, серед яких – вплив булінгу на психічне здоров’я, єдність психічного та фізичного здоров’я, стигма та стереотипи навколо сфери психічного здоров’я тощо. 

Mental Тrek – унікальний освітній інструмент, який спонукає відвідувачів брати активну участь у вивченні теми, шукати відповіді на важливі питання і ділитися власним досвідом. Завдяки цьому, діти та підлітки вчаться говорити і розрізняти психічні стани, дізнаються до кого звертатися по допомогу у разі психічного неблагополуччя. Mental Тrek ненав’язливо дає розуміння відповідальності за свій вибір та вчинки, навчає бути уважним та небайдужим до себе та своїх близьких. Освітня виставка буде також корисною батькам і вчителям.

Апробація виставки відбулася у вересні під час чотириденного тренінгу для фасилітаторів та фасилітаторок. На наступному етапі проєкту – імплементації, вони самостійно проводитимуть та надаватимуть технічну підтримку під час виставки Mental Тrek у своїх громадах: в Донецькій, Луганській та Львівській областях.

Психічне здоров’я – це невід’ємна частина нашого добробуту так само, як і фізичне здоров’я. Проте навіть сьогодні в Україні ця тема досить стигматизована.

Проєкт «Психічне здоров’я для України» (MH4U) має на меті підвищити обізнаність українців у питаннях психічного здоров’я та надати дієві інструменти психологічної допомоги собі та близьким.

до всіх новин